FOK!filmblik: Riding the Bullet (2004)

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we een wat minder bekende film aan, die gebaseerd is op het gelijknamige  boek van Stephen King. Riding the Bullet werd geregisseerd door Mick Garris, die we natuurlijk ook kennen van onder meer Sleepwalkers (1992), The Stand (1994) en The Shining (1997).

Riding the Bullet 1

In Riding the Bullet draait het om de jonge kunstenaar Alan Parker (Jonathan Jackson), die graag beroemd wil worden. In het werk van de jonge kunstenaar speelt dood een grote rol. Wanneer Parker het idee krijgt dat zijn vriendin Jessica Hadley hem wil verlaten probeert hij zichzelf van kant te maken op zijn verjaardag. Dan blijkt dat zijn vrienden een verrassingsfeest voor hem in petto hebben en loopt het allemaal met een sisser af. Alan Parker krijgt weer lust in het leven en is zelfs van plan om met zijn vrienden naar een concert van John Lennon te gaan.

Barbara Hershey als Jean Parker in Riding the Bullet
Barbara Hershey als Jean Parker in Riding the Bullet

Vlak voordat ze weggaan krijgt Alan een telefoontje. Zijn moeder Jean (Barbara Hershey) is na een beroerte in het ziekenhuis opgenomen en is stervende. Alan wil hoe dan ook op tijd bij het ziekenhuis aankomen voordat zijn enige familielid sterft en begint aan een reis die hij nooit meer zal vergeten.

Riding the Bullet 3

Riding the Bullet was één van de eerste verhalen die Stephen King specifiek als een e-boek had geschreven. Het was ook het eerste boek dat verscheen, nadat de schrijver in 1999 bijna om het leven was gekomen bij een aanrijding en King had zijn nare ervaring op subtiele wijze in het verhaal verwerkt. In het verhaal vraagt Alan Parker namelijk aan zijn moeder hoe zijn vader om het leven was gekomen, toen Alan nog erg jong was. Volgens zijn moeder was hij doodgereden toen hij op weg was naar een benzinestation om benzine voor zijn droogstaande auto te halen. De Plymouth Fury in de film was een duidelijke knipoog naar King's grote hit Christine.