Red Saeed!

Neem Saeed. Saeed is in Iran geboren en opgevoed als moslim. Op zijn twintigste echter, bekeerde Saeed zich tot christen. Dit is hem niet bepaald in dank afgenomen.

Saeed Ab edini is in Iran veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. Waarom? Omdat Saeed christen is en in Iran huiskerken steunt en opricht. Dat mag niet in Iran. In de gevangenis wordt Saeed geslagen door zowel cipiers als medegevangenen. Dezelfde bewakers zeggen hem eeuwig op te sluiten als hij zijn geloof in Jezus niet afzweert. Ondanks interne bloedingen weigeren de artsen in de gevangenis hem te behandelen, want: christen. Natuurlijk is Saeed niet alleen, in Iran zijn er wel meer opgesloten omdat ze niet het gemeenschappelijke geloof in de plaatselijke maangod delen.

Saeed is een ingezetene van Amerika. Daar woont hij met zijn –eveneens Iraanse-  vrouw en het stel heeft twee koters. In de Verenigde Staten is hij inmiddels voorganger geworden van de  Protestant Evangelical Church of Iran. In die functie reist hij af en toe naar zijn geboorteland, waar hij betrokken was bij de bouw van weeshuizen en het oprichten van huiskerken. In 2012 echter, werd Saeed gearresteerd terwijl hij op visite was bij familie, vlakbij de grens met Turkije. De aanklacht was ´christen´. In januari van dit jaar werd hij veroordeeld en achter de tralies gesmeten.

Voor Saeed is inmiddels een actie gestart. Deze actie kan gesteund worden op www.redsaeed.nu. Ook kan je daarop een berichtje voor Saeed achterlaten. In de Iraanse gevangenissen schijnen zich duizenden ´Saeeds´ te bevinden.