'Duitse soldaten zijn alcoholisten'

De Duitse soldaten die in het Noorden van Afghanistan gelegerd zijn hebben een alcoholprobleem. In de afgelopen vier maanden zijn veertien soldaten voortijdig naar huis gestuurd vanwege drankgebruik. Dat melden Duitse media.

Het Duitse commando is gevestigd in Masar-i-Sharif. Er verblijven ruim vierduizend soldaten. Formeel mag een Duitse soldaat dagelijks twee blikjes bier of twee glazen wijn drinken. Die regel wordt echter niet gehandhaafd. Volgens anonieme bronnen kan in het Duitse kamp zelfs een kroegentocht gehouden worden.

Justitie onderzoekt een geval waarbij een soldaat zichzelf doodschoot met zijn eigen dienstwapen. Hij had twee promille alcohol in zijn bloed.

Ook loopt een onderzoek naar een zelfmoord die verband zou houden met overmatig drankgebruik. Herhaaldelijk schieten soldaten die onder invloed zijn hun wapens af.

Er zijn talrijke gevallen bekend waarbij Duitse soldaten volkomen dronken langs de wegen op het kamp werden aangetroffen. Soms raakten ze hun dienstwapens zelfs kwijt. Op de basis zouden ook meerdere auto-ongelukken zijn gebeurd omdat de bestuurders dronken waren.

Sinds februari zijn tegen zeventien soldaten disciplinaire maatregelen genomen. Dat betreft meestal een forse geldboete. In veertien gevallen waren de vergrijpen zo ernstig dat betrokkene naar Duitsland werd gestuurd.