Overheidszaken vanaf 2017 volledig digitaal

Het kabinet wil dat burgers en bedrijven hun overheidszaken vanaf 2017 volledig digitaal regelen. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zondag in een interview met nu.nl. De digitalisering moet volgens de bewindsman jaarlijks een besparing van drie- tot vierhonderd miljoen euro kunnen opleveren.

De online dienstverlening moet het regelen van overheidszaken bovendien makkelijker maken. Volgens Plasterk is veel papierwerk nu onnodig, omdat de overheid vraagt naar gegevens die al bekend zijn. "Kijk naar parkeervergunningen. Dan moet je een uittreksel uit het geboorteregister en een kopie van het kentekenbewijs hebben. Maar de overheid heeft die informatie al."

Het gaat om alle vormen van dienstverlening, zoals het indienen van bezwaarschriften en het aanvragen van vergunningen. Mensen die moeite hebben met de overgang moeten worden geholpen bij een buurtcentrum, het stadhuis of de bibliotheek, vindt Plasterk.

De minister vindt wel dat een volledig digitale overheidsdienstverlening vereist dat de beveiliging van de digitale systemen op orde is. Hij erkent dat de veiligheid nooit voor honderd procent te garanderen valt, maar dat geldt ook voor dienstverlening via papier, zegt hij. "Het moet minstens zo veilig zijn en uiteindelijk veiliger."