Arrestatie republikeinen choqueert Van der Laan

De arrestatie van campagneleider van het Nieuw Republikeins Genootschap Hans Maessen en de republikeinse activiste Joanna dinsdag tijdens de troonswisseling op de Dam heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en zijn team gechoqueerd. Een feitenrelaas moet duidelijk maken wat er precies is gebeurd. Dat zei Van der Laan woensdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Joanna is enige maanden geleden op dezelfde manier het demonstreren onmogelijk gemaakt in Utrecht tijdens de verjaardag van Beatrix. Van der Laan gaf aan dat in de voorbereiding steeds tegen elkaar is gezegd dat zoiets dinsdag niet mocht gaan gebeuren. "En wat gebeurt er? Dit."

Van der Laan gaf in de uitzending aan beledigd te zijn dat wordt gesproken over complotten en Noord-Koreaanse taferelen. Agenten waren geïnformeerd dat ze op hun tanden moesten bijten, dat ze veel moesten accepteren en niet bij moesten gaan dragen aan escalatie. "We zijn een tolerant land", aldus Van der Laan.

De bewering van de politie eerder woensdag dat sprake was van een persoonsverwisseling, onderschreef Van der Laan. "Wij hebben het fenomeen potentieel gevaarlijke eenlingen, bijvoorbeeld psychiatrische patiënten. Die zijn in kaart gebracht", legde de burgemeester uit. De agenten die Maessen hebben opgepakt, dachten volgens Van der Laan dat het om iemand ging van wie ze een foto hadden gezien. "Dat was dus helemaal niet zo."

De arrestatie vond volgens Van der Laan een paar minuten voor de balkonscene plaats. "Dat is ongeveer het meest kwetsbare moment", vertelde de burgemeester. "Er is op dat moment zorg over die balkonscene."

Van der Laan waarschuwde ervoor niet te snel te zeggen dat het verhaal dat de politie nu vertelt over wat er is gebeurd, niet klopt. "Ik laat het keurig uitzoeken door de politie en ik ga uit van vertrouwen in de politie." Ook gaat Van der Laan ervan uit dat de zogenoemde Wet van Murphy zich misschien wel heeft doen gelden, zei hij.

De burgemeester nam het in de uitzending op voor de politie. "Ik sta voor al die mensen. Vijftienduizend mensen zijn op de been, op twee mensen na hebben zij iedereen een fijne dag gegeven. Het zijn mijn mensen", gaf hij aan over de agenten die tijdens de troonwisseling in Amsterdam hebben gewerkt.

Het feitenrelaas komt maandag, beloofde Van der Laan, die het een 'loepzuiver rapport' noemt. "Dan hebben we het allemaal keurig op een rijtje staan. Dit is gewoon een ongeluk."