Maessen: uitleg politie roept vragen op

Het statement van de politie in Amsterdam over de arrestaties van campagneleider Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap en activiste Joanna op de Dam raakt kant noch wal. Dat zegt Maessen woensdagavond in een reactie. Volgens hem klopt de verklaring niet en roept ze diverse vragen op.

"Dit sterkt het vermoeden dat ze iets willen verdoezelen. Ze werken zich nu wel erg in de nesten. Het slaat gewoon nergens meer op. Het klopt voor geen meter", aldus Maessen.

De politie liet woensdagavond weten dat Maessen werd opgepakt vanwege een persoonsverwisseling. Agenten zouden hem in de hectiek voor iemand anders hebben aangezien. Maessen gelooft dat niet. Alle betrokkenen wisten volgens hem precies wie hij was. Vlak voor de arrestatie is zelfs nog gevraagd naar zijn identiteitsbewijs.

Met politie en gemeente in Amsterdam was vooraf afgesproken dat er geen individuele aanhoudingen zouden plaatsvinden zonder expliciete instructie van bovenaf. Maessen vraagt zich af wie er nu eigenlijk opdracht heeft gegeven tot de aanhouding. Zo hield een man in een grijs pak met een oortje hem al een tijdje in de gaten. Volgens Maessen verdient dit nader onderzoek.