Cardiochirurg Hagaziekenhuis blijft thuis

Cardiochirurg Krishna Khargi heeft op verzoek van het Hagaziekenhuis besloten zijn time-out te verlengen. De chirurg is een van de medeoprichters van het in opspraak geraakte hartcentrum van het ziekenhuis. Oorspronkelijk zou de time-out die inging op 22 maart tot Pasen duren.

Het ziekenhuis laat dinsdag weten dat Khargi besloten heeft tot de verlenging, om gesprekken tussen hem en de Raad van Bestuur meer tijd te gunnen. Het is volgens de persverklaring nog niet te zeggen waar deze gesprekken toe zullen leiden. Ook speelt mee dat het ziekenhuis op 27 maart alle werkzaamheden van de hartafdeling heeft stilgelegd.

Het ziekenhuis kwam in opspraak nadat radioprogramma Argos meldde dat het sterftecijfer bij cardiochirurgische operaties al jaren hoger ligt dan bij andere hartcentra. Het ziekenhuis bevestigde vervolgens dat er samenwerkingsproblemen op de afdeling waren. Ook werden tussen 2007 en 2010 door de afdeling verkeerde sterftecijfers doorgegeven aan de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT).

Khargi was onder meer verantwoordelijk voor het verzamelen en doorgeven van deze cijfers. Het feit dat deze cijfers achteraf niet correct bleken, kwam zowel voor hem als voor zijn collega's als een onaangename verrassing, aldus het ziekenhuis.

Wel stelt het ziekenhuis nogmaals dat geen sprake is geweest van abnormaal hoge sterftecijfers van hartpatiënten. "De sterftecijfers zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld die van het Leids Universitair Medisch Centrum en vallen binnen alle geldende normen."

Vanaf 2009 is het sterftecijfer volgens het ziekenhuis gedaald, naar het niveau van het landelijk gemiddelde.