Erdogan aangekomen in Nederland

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is woensdagavond aangekomen in het Okura Hotel in Amsterdam. Erdogan heeft donderdag verschillende afspraken in Nederland op de agenda staan, waaronder een ontmoeting met premier Mark Rutte (VVD) en koningin Beatrix. Of Erdogan ook daadwerkelijk de nacht doorbrengt in het hotel is onduidelijk.

De Turkse premier wordt donderdagmiddag door Rutte ontvangen in het Catshuis. Daarvoor heeft hij al een bezoek gebracht aan de Keukenhof en is hij ontvangen door koningin Beatrix in paleis Huis ten Bosch. Ook bezoekt hij de Eerste Kamer.

Het bezoek van Erdogan aan Nederland is beladen, onder meer vanwege de ophef rond de 9-jarige Turkse jongen Yunus en zijn lesbische pleegmoeders. De politie zal donderdag nauwlettend in de gaten houden of het komt tot protesten in Rotterdam, waar Erdogan een de Islamitische Universiteit zou bezoeken. Dat bezoek gaat echter niet door.

Ook in Lelystad zou een demonstratie plaatsvinden van de Turkse gemeenschap tegen het jeugdzorgbeleid. Op het Stadhuisplein zouden zo'n duizend mensen worden verwacht.

Op het Binnenhof vinden ook nog twee protesten plaats tégen Erdogan. De jongerenafdeling van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) gaat demonstreren tegen het 'warme welkom' dat Erdogan ten deel valt in Nederland. Verder protesteren Koerden, Armenen en alevieten donderdag op het Binnenhof tegen de komst van Erdogan.