'UWV-site werk.nl werkt slecht'

De website werk.nl van het UWV zit vol fouten, functioneert geregeld niet en aangeboden vacatures zijn vaak verlopen of niet geschikt. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek. De problemen met de site zouden inmiddels miljoenen euro's kosten. Werkzoekenden moeten zich verplicht inschrijven bij deze site.

De SP wil het liefst met een schone lei beginnen. De problemen zouden niet meer te repareren zijn. "Het is een blamage voor het UWV en het is een blamage voor het ministerie van Sociale Zaken", betoogt Kamerlid Paul Ulenbelt. "Ik zeg: jongens, slopen, nieuwbouw."

Een door de nieuwsrubriek geraadpleegde expert op het gebied van vacaturesites constateert eveneens dat werk.nl opnieuw zou moeten worden opgebouwd. Marc Drees noemt de site als vacaturesite en database met cv's een 'draak'.

Klanten van de uitkeringsinstantie hebben via werk.nl veel contact met hun werkcoach en kunnen er hun persoonlijke gegevens inzien. Omdat veel arbeidsbemiddelaars verdwijnen, is voor veel mensen de site de enig overgebleven toegang tot het UWV, meldt RTL. Het ministerie van Sociale Zaken was niet in de gelegenheid om te reageren.

De website werk.nl kwam eerder dit jaar ook al onder vuur te liggen vanwege verkeerde baansuggesties. Zo kreeg een maatschappelijk werkster bijvoorbeeld een baan als lasser of cipier aangeboden. Ook waren er onbegrijpelijke foutmeldingen en lag de site vaak plat. Het UWV zei toen te werken aan oplossing voor de problemen.