Geen zesde Spelen voor zeillegende Ainslie

Ben Ainslie doet over vier jaar niet mee aan de Olympische Spelen. De 35-jarige Britse zeillegende maakte dinsdag bekend in 2016 niet van de partij te zijn in Rio de Janeiro. Ainslie, die viermaal goud won en een keer zilver, is de succesvolste zeiler aller tijden.

Ainslie liet na de Spelen van Londen de mogelijkheid open om nog vier jaar door te gaan, maar heeft nu besloten zijn olympische carrière vaarwel te zeggen. Reden is dat hij zich gaat toeleggen op deelname aan de America's Cup, een prestigieus zeilevenement dat Groot-Brittannië nog nooit wist te winnen.

"Afstand doen van de Olympische Spelen was geen gemakkelijke beslissing. Na de Spelen in Londen wilde ik wat tijd om na te denken over mijn toekomst en de volgende uitdaging", verklaart Ainslie, die een relatie heeft met de Nederlandse zeilster Marit Bouwmeester. "Maar ik heb een geweldige olympische carrière gehad. De America's Cup is altijd al een doel voor me geweest."

Ainslie debuteerde in 1996 op de Spelen van Atlanta met een zilveren medaille in de Laser-klasse. Vier jaar later in Sydney volgde goud op dat onderdeel. Ainslie besloot daarna over te stappen naar de Finn-klasse. Dat legde hem geen windeieren, getuige zijn drie gouden medailles op de afgelopen drie Olympische Spelen.


Geen zesde Spelen voor zeillegende Ainslie (Foto: Novum)