Advocaat jaar de cel in voor heling en witwassen

Een advocaat moet een jaar de cel in voor heling en witwassen. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de man donderdag ook tot een boete van 65 duizend euro. De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie.

De inmiddels oud-advocaat waste op verzoek van een cliënt grote criminele bedragen wit. De cliënt was de moeder en enige erfgenaam van een man die in 1993 werd vermoord en een groot vermogen achterliet. Ze verzocht de raadsman het geld, dat op bankrekeningen in België en Luxemburg stond, te achterhalen. Het geld werd vervolgens overgemaakt naar een Zwitserse bankrekening.

De rechtbank acht bewezen dat het geld van de overleden man, ruim negen ton, crimineel verkregen was, omdat hij bedrag niet op een legale manier kan hebben verdiend. Bovendien zijn er aanwijzingen dat de man zich met drugshandel bezighield. Volgens de rechtbank wisten de advocaat en zijn cliënt van de criminele herkomst van het geld.

Justitie had een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar en een boete van 65 duizend euro geëist. Hij krijgt een veel hogere straf, omdat de rechtbank vindt dat een advocaat een belangrijke rol speelt in het rechtssysteem en daarom de grenzen van de wet in acht moet nemen.

De vrouw is veroordeeld tot vier maanden cel en een boete van 65 duizend euro.