Einde aan afluisteren advocaten door politie

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zorgt ervoor dat de politie binnen twee weken niet meer kan meeluisteren met telefoongesprekken van advocaten. Dat heeft Robert van Bosbeek van het KLPD op een gezamenlijk overleg laten weten, meldt de Nederlandse Orde van Advocaten donderdag.

Vorige week werd bekend dat de politie door een fout in het systeem van nummerherkenning nog steeds kan meeluisteren met telefoongesprekken tussen advocaten en cliënten. Vorig jaar was echter afgesproken dat dergelijke telefoongesprekken onmiddellijk zouden worden geblokkeerd. Advocaten moesten daarvoor hun nummer doorgeven.

Volgens het KLPD wordt slechts 0,1 procent van de duizenden telefoongesprekken van advocaten meteen tijdens het gesprek meegeluisterd. Dat gebeurt alleen bij calamiteiten of arrestaties. Desondanks is niet uit te sluiten dat daar zogeheten geheimhoudersgesprekken bij zaten.

Een woordvoerder van het KLPD heeft excuses aangeboden voor de 'stomme fout' en liet weten dat het probleem binnen twee weken moet zijn verholpen. Vanaf dan worden telefoongesprekken 'in een fractie van een seconde' geblokkeerd.