Rutte en Samsom tot elkaar veroordeeld

De VVD en de PvdA zijn na hun grote verkiezingsoverwinning van woensdag bij de formatie op elkaar aangewezen. Dat concluderen de ochtendkranten donderdag.

"Kiezer veroordeelt tegenpolen tot smeden coalitie", kopt Het Financieele Dagblad. De krant denkt echter dat het niet ondenkbaar is dat de partijen een of twee middenpartijen vragen voor regeringsdeelname, omdat de VVD en de PvdA op sommige onderwerpen mijlenver uit elkaar staan. D66 of het CDA liggen volgens het FD het meest voor de hand als 'een soort oliemannetje'.

Ook het AD denkt dat gezien de uitslag bijna geen coalitie denkbaar is waarin VVD en PvdA niet samenwerken. De krant schrijft dat de partijen er mogelijk een derde partij bij zoeken om ook een meerderheid in de Eerste Kamer te hebben.

Ook de Volkskrant schrijft dat de partijen van Diederik Samsom en Mark Rutte niet om elkaar heen kunnen. "De stemmentrekkers Rutte en Samsom zijn voor elke denkbare coalitie op elkaar aangewezen", aldus de krant.

Volgens De Telegraaf komt een 'oranjecoalitie' van VVD, PvdA en CDA 'nadrukkelijk in beeld', zeker omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de senaat. De krant schrijft dat het echter nog maar de vraag is of het CDA na de voor de partij 'desastreuze verkiezingsuitslag' weer in het kabinet wil plaatsnemen.

Trouw concludeert uit de verkiezingsuitslag dat de kiezer Samsom en Rutte 'nauwelijks keus laat'. "Mark Rutte heeft eigenlijk geen andere optie, wil hij blijven regeren, dan de samenwerking met de PvdA te zoeken." De partijen zoeken volgens krant 'ongetwijfeld' een derde partner, om een meerderheid te halen in de Eerste Kamer. Het CDA ligt volgens Trouw het meest voor de hand.


Kranten: Rutte en Samsom tot elkaar veroordeeld (Foto: Novum)