Dyslectische broers kunnen op zeiltocht

De geplande maandenlange zeilreis van twee dyslectische broers van 13 en 15 jaar kan doorgaan. De rechtbank in Haarlem wees donderdag het verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming af om de twee onder toezicht te stellen. De broers kunnen hun tocht zoals gepland vrijdag starten.

In de spoedzitting werd bepaald dat de jongens geen gezinsvoogd of gedwongen hulp krijgen. De Raad voor de Kinderbescherming had dat verzoek ingediend op basis van een onderzoek naar de situatie van de broers Enrique en Hugo, die al ruim een jaar niet naar school gaan vanwege hun leesblindheid.

Een school voor dyslectische kinderen zou niet in staat zijn hen op te vangen. Gewone scholen weigeren hen vanwege hun dyslexie. De jongens willen met hun zeiltocht aandacht vragen voor de naar schatting veertienduizend kinderen die net als zij gedwongen thuis zitten.

Een wereldreis zoals die van zeilmeisje Laura Dekker wordt de tocht niet. De broers willen in enkele maanden tijd onder meer naar Engeland, België en Spanje, landen waar de leerplicht niet geldt. Hun vader volgt de twee ervaren zeilers in een aparte boot. Tijdens de tocht zullen de broers onderwijs volgen via de wereldschool.

In december staat een nieuwe zitting gepland waarin de ondertoezichtstelling nogmaals wordt beoordeeld, mocht de Raad voor de Kinderbescherming daarom vragen.