Zijlstra wil meer onderwijs in het Nederlands

Sommige Engelstalige opleidingen in het hoger onderwijs kunnen beter in het Nederlands worden gedoceerd. Opleidingen worden voortaan getoetst op een logische keuze voor de taal waarin wordt lesgegeven, zei demissionair staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) woensdag tijdens een debat over de internationalisering van onderwijs.

De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) kijkt of Engelstalige opleidingen wel een internationaal karakter hebben en of buitenlandse studenten de studie volgen. Als dit niet het geval is, zou de opleiding in het Nederlands moeten worden gegeven, vindt Zijlstra.

Het CDA en de PVV spraken zich tijdens het debat uit voor een betere waarborg van het Nederlands in het hoger onderwijs. Volgens Kamerlid Jack Biskop (CDA) moet worden 'opgekomen voor de Nederlandse taal als een fatsoenlijke wetenschappelijke taal'. D66 en PvdA vinden dat de nadruk meer moet liggen op een hoger niveau Engels van docenten.

In het debat uitten verschillende partijen bovendien hun zorg over het aantal buitenlanders dat in Nederland studeert. Het aantal buitenlandse studenten is hoger dan het aantal Nederlandse studenten in het buitenland. Zijlstra zei daarop dat buitenlandse studenten die in Nederland blijven na hun studie jaarlijks 740 miljoen opbrengen. Zelfs als drie procent van de buitenlandse studenten in Nederland blijft, is sprake van een positief effect, blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau.

Om meer Nederlandse studenten naar het buitenland te laten gaan is het volgens Zijlstra van belang dat ze hun studiefinanciering kunnen meenemen. Het Hof van Justitie van de Europese Unie besluit volgende maand of Nederland die studiefinanciering moet afschaffen. Volgens de Europese Commissie, die Nederland heeft aangeklaagd, is deze wet discriminerend. Alleen mensen die drie van de afgelopen zes jaar in Nederland hebben gewoond kunnen aanspraak maken op de beurs.


Zijlstra wil meer onderwijs in het Nederlands (Foto: Novum)