SP schorst deelraadslid na bedreiging Jort Kelder

Pascal Smit, namens de SP lid van de deelraad van Amsterdam-West, is door zijn partij geschorst. Aanleiding is een bedreiging aan het adres van Jort Kelder die Smit donderdag op zijn Facebook-pagina plaatste.

"Kan iemand die Jort afschieten? Dank", zo schreef hij. "Hij moet een chronische ziekte krijgen en kreperen in de bijstand, die pleurishond en de rest van zijn soort." Kelder presenteert een programma over kapitalisme, waarvan de VPRO donderdagavond de eerste aflevering uitzond.

Fractievoorzitter Laurens Ivens van de SP in de gemeenteraad van de hoodfstad voelt 'plaatsvervangende schaamte' en noemt de uitlatingen 'volstrekt SP-onwaardig'. SP-leider Emile Roemer reageert geschokt op de uitspraken. "Schandalig en volstrekt onacceptabel", schrijft hij op Twitter.

Jacky Stevens, de politiek medewerker van ex-PVV'er en Tweede Kamerlid Hero Brinkman, laat weten dat Smit haar een tijd geleden ook bedreigd heeft. "Kennelijk nog steeds een zielenpoot", twittert ze. Ze kwalificeert hem als 'sneu typ'.