Staande ovatie voor Cohen bij afscheid

De PvdA heeft zaterdagmiddag officieel afscheid genomen van ex-partijleider Job Cohen. Dat gebeurde tijdens een ingelast partijcongres in de Rotterdamse Doelen, waar Diederik Samsom wordt uitgeroepen tot zijn opvolger. Cohen kreeg een minutendurend applaus en een staande ovatie van de aanwezige partijleden.

"Het is gegaan zoals het gegaan is", zei Cohen over zijn aftreden. Met het 'nodige chagrijn'. Maar 'ik denk dat het een verstandig besluit is', stelde hij. De opvolgingsstrijd heeft ervoor gezorgd dat 'de partij er nu weer voorstaat op een manier die het mogelijk maakt om er straks flink mee door te gaan."

Cohen zei dat hij de afgelopen weken 'in mijn luie stoel' heeft genoten van de strijd om zijn opvolging. Hij hoopt dat Samsom premier Mark Rutte (VVD) het 'vuur aan de schenen' gaat leggen."Maar niet al te lang, want dan moet ie wegwezen."

Dat zijn opvolger Samsom zijn pijlen richt op het kabinet en niet op de SP deed Cohen deugd. Samsom zei vrijdag bij zijn onthulling als partijleider dat hij zich vooral wil bezighouden met het premier Mark Rutte moeilijk te maken en niet te veel wil kijken naar andere partijen. Uitspraken over overeenkomsten met de SP deden Cohen kort voor zijn vertrek geen goed.

Cohen gooide op 20 februari de handdoek in de ring. Hij vond dat hij 'onvoldoende effectief' was als partijleider.