Spekman kijkt trots terug op 'feest der democratie'

De verkiezingen voor het partijleiderschap van de PvdA waren een 'feest der democratie'. Dat zei PvdA-partijleider Hans Spekman in De Rode Hoed, waar bekend werd gemaakt dat Diederik Samsom de nieuwe leider van de sociaaldemocraten wordt.

"Alle kandidaten hebben vanuit dezelfde ideologie standpunten ingenomen en hun eigen oplossingen aangedragen: dit is mijn Partij van de Arbeid", sprak Spekman opgetogen. Bang dat de verschillen die tijdens de campagne tussen de vijf kandidaten aan het licht kwamen een splijtzwam in de fractie gaan vormen is hij niet. "Verschillen zijn er in iedere partij. Die verschillen moeten er ook zijn. Het hoort bij politiek dat er op het scherpst van de snede wordt gediscussieerd. Daar worden standpunten beter van."

Martijn van Dam, die tijdens de campagne de meest afwijkende standpunten innam, kijkt met een positief gevoel terug op de verkiezingsstrijd. "Als je dingen wil veranderen moet je die ook uitspreken tijdens zo'n campagne. Je weet dan je dan op weerstand kunt rekenen, maar daar moet je tegenkunnen."

Ronald Plasterk, die tweede werd achter Samsom, toonde zich ook een sportief verliezer. "Het was een heel open en faire strijd, zoals het hoort", zei hij. "Dinsdag gaan we als fractie gewoon weer door, want de echte strijd is om een ander beleid te krijgen."