Geen vervolging voor dood overvaller Moerkapelle

Het OM heeft besloten niemand te vervolgen voor de dood van een overvaller in Moerkapelle eind 2010. De betrokkenen zijn maandag op de hoogte gebracht, meldt het OM. De zaak in Moerkapelle was de eerste waarbij de slachtoffers vanwege een nieuwe richtlijn van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) niet werden opgepakt.

Tot de richtlijn werd uitgevaardigd werden slachtoffers die hun overvaller overmeesterden in de cel gezet als dit ernstige verwondingen of de dood tot gevolg had. Deze mensen mogen het onderzoek nu in vrijheid afwachten.

Twee Delftenaren van toen 19 en 20 jaar drongen half december de supermarkt aan de Dorpsstraat binnen. Ze bedreigden de toen 62-jarige eigenaar, zijn zoon, een medewerkster en een bakker die brood kwam brengen.

De zoon werd gedwongen de kluis te openen, waarna de overvallers de vier opsloten in het kantoor en via een trap naar beneden vertrokken. De zoon trapte een ruit in en zette met zijn vader de achtervolging in. Daarop gooide hij vanaf de trap een gereedschapskist naar beneden.

De 20-jarige overvaller viel en kwam om. Het staat volgens het OM echter niet vast dat zijn val door de gereedschapkist kwam. Daarom is de zoon niet verantwoordelijk voor de dood.

Wel staat vast dat de vader, de zoon en de medewerkster geweld hebben gebruikt tegen de 19-jarige overvaller. Maar zij hadden volgens het OM het recht hun goederen en zichzelf te verdedigen.

De overvaller werd in juli vorig jaar door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot drie jaar cel. De bedenker van de overval, die ook de vluchtauto bestuurde, kreeg vier jaar cel. Hij is in hoger beroep gegaan.

Een paar dagen na de fatale overval werd brand gesticht bij de supermarkt. Twee mannen werden ervan verdacht de brand als wraak voor de dood van de overvaller te hebben gesticht. Zij werden door de rechtbank echter vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

Het vuur doofde destijds uit zichzelf, waarschijnlijk omdat er te weinig brandbare stof was gebruikt om een echt grote brand te veroorzaken. Een deel van het rolluik van de supermarkt raakte beschadigd.