Politie stuit op honderden verwaarloosde dieren

De politie is dinsdag in Ouderkerk aan de Amstel op ongeveer dertienhonderd verwaarloosde dieren gestuit. Het gaat onder meer om cavia's, hamsters, kippen, konijnen, geiten en kanaries, meldt de politie. "Het is uitzonderlijk dat in een klap zo veel verwaarloosde dieren in beslag worden genomen", zegt een politiewoordvoerder. Een 60-jarige man en een 19-jarige man zijn aangehouden.

De ontdekking werd gedaan bij een actie tegen illegaal vuurwerk. De politie was illegaal vuurwerk op het spoor gekomen en deed dinsdagochtend een inval in een loods in het dorp onder de rook van Amsterdam. "Toen bleken op het terrein ook nog honderden verwaarloosde dieren te zijn", zegt de woordvoerder.

Het in beslag nemen van het vuurwerk was nog dezelfde ochtend afgehandeld. Voor het opvangen van de dieren werden onder meer de dierenambulance en de Voedsel en Waren Autoriteit ingeschakeld. Zij zijn tot diep in de nacht bezig geweest met het opvangen van de dieren.

De politie nam twee oude jachtgeweren en bijbehorende patronen in beslag. De verdachten hadden daar geen vergunning voor. Op het terrein stuitten de agenten verder ook op veertig kledingstukken en schoenenparen. Volgens de politie gaat het om vervalste merkkleding.

De politie vreest dat al veel vuurwerk aan jongeren is verkocht. "Het is echt geen kinderspeelgoed, sommige in beslag genomen lawinepijlen geven een drukgolf die net zo krachtig is als die van een handgranaat", zegt een politiewoordvoerder.