Griekse centrale bank: Exit euro mogelijk

De Griekse centrale bank waarschuwt woensdag dat Griekenland een ongecontroleerde exit uit de euro nadert. Ook roept de bank de pas aangetreden regering van nationale eenheid op om het tempo van de hervormingen te intensiveren.

In het monetaire beleidsplan van de interim-regering voor 2011 geeft de Griekse centrale bank aan dat het recent vastgelegde extra reddingspakket van 130 miljard euro voor Griekenland een laatste kans representeert voor het doorvoeren van het hervormingsprogramma.

"Wanneer dit niet gebeurt zal dit leiden tot een ongecontroleerd neerwaarts traject dat veel van de in de laatste decennia bereikte prestaties zal ondermijnen, het land uit de eurozone zal drijven en de Griekse economie terug zal zetten naar de leefstijl, samenleving en internationale reputatie zoals vele decennia geleden", aldus het rapport.

Het rapport schets ook een mager beeld voor de Griekse economie, dat zijn vijfde jaar van economische recessie ingaat, voorspellend dat het bruto binnenlands product dit jaar minstens zal dalen met 5,5 procent en dat geen sprake zal zijn van economische groei voor 2013, wanneer slechts een herstel zal plaatsvinden van minder dan 1 procent.

Volgens het rapport zal de Griekse overheid het doel om begrotingsoverschotten boven de reeds ingeplande begrotingsplannen als 'nationale doelstelling' moeten aannemen. Daarnaast moet de overheid stappen ondernemen om het economische herstel te stimuleren.

Angela Merkel zei woensdag dat Griekenland alleen een nieuw deel van de noodhulp kan krijgen als er een handtekening onder de aangekondigde bezuinigingen staat. Griekenland heeft de zesde tranche van acht miljard euro nodig om onder meer om salarissen te kunnen betalen.