Zwemmer Phelps vindt motivatie terug

Negen maanden voor de Olympische Spelen van Londen heeft zwemmer Michael Phelps het plezier in de zwemsport teruggevonden. De Amerikaan grossierde bij de Spelen van Athene (2004) en Beijng (2008) met in totaal veertien gouden medailles en heeft zich nu nieuwe doelen gesteld.

"Het is niet gemakkelijk voor me geweest om me honderd procent te geven de afgelopen paar jaar. En om eerlijk te zijn, heb ik dat ook niet gedaan. Dat was te zien aan mijn resultaten en er zijn vaak momenten geweest dat ik niet meer wilde zwemmen," zei Phelps die zich in de afgelopen jaren voorbijgestreefd wist door de concurrenten, al dan niet gestoken in de inmiddels verboden snelle pakken.

Het verlies tegen Ryan Lochte op twee afstanden heeft Phelps weer een doel in de zwemsport gegeven. "Deze races waren enorm frustrerend voor mij maar hebben me ook de motivatie gegeven waar ik zo naar op zoek was. Het laaide opnieuw het vuur in me op." Hiervoor legt hij in het water zeventig kilomter per week af. "Ik begin me weer de oude te voelen. Nog acht maanden keihard werken om nieuwe doelen te halen en daarna kan ik de rest van mijn leven vakantie houden, de wereld rond, plezier maken en doen wat ik ook maar wil doen."

"Ik heb weer plezier en zo moet het ook zijn. Niemand dwingt me te trainen of om aan wedstrijden mee te doen. Ik heb een manier gevonden waardoor het zwemmen weer leuk en uitdagend voor me is geworden," zei Phelps die graag de uitdaging weer aan gaat. Wel is duidelijk dat hij minder afstanden zal zwemmen dan voorheen.