Occupy-beweging blijft bivakkeren op Beursplein

De betogers van het Occupy-tentenkamp hoeven nog niet te verhuizen naar een andere locatie. Ze blijven voorlopig op het Beursplein in Amsterdam.

De protestactie gaat deze week haar vierde week in en veroorzaakt niet veel overlast, zegt een woordvoerster van de gemeente dinsdag. Burgemeester Eberhard van der Laan zou het fijn vinden als het kamp op korte termijn verhuist, maar er is geen ultimatum gesteld. Eerder zei hij het op prijs te stellen als het plein per 1 december weer leeg is.

Het voorstel om het tentenkamp te verhuizen naar de Zuidas lijkt van de baan. De beweging toonde maandag in een gesprek met de burgemeester niet veel enthousiasme voor dit plan.

Uit een gesprek met de burgemeester en de omliggende ondernemers kwam naar voren dat sprake is van inkomstenderving bij deze winkels, waaronder de Bijenkorf. Van der Laan ziet daarom graag dat de demonstranten verkassen. Het Museumplein is echter geen optie. Daar worden overdag twee tentjes opgezet, die 's avonds weer moeten worden verwijderd.

Het Beursplein is de oudste effectenbeurs ter wereld en daarom een symbolische plek voor de demonstranten. De betogers protesteren in Amsterdam sinds oktober tegen 'de uitwassen van het kapitalisme', in navolging van soortgelijke protesten in de Verenigde Staten. De gemeente zet de gesprekken met de demonstranten voort.


Occupy-beweging blijft bivakkeren op Beursplein (Foto: Novum)