'Protesten Wall Street einde van kapitalisme'

De protesten in New York en andere Amerikaanse steden tegen de inhaligheid en de macht van de Amerikaanse financiële sector is een teken van een serieuze crisis die uiteindelijk zal leiden tot de val van het kapitalisme in de Verenigde Staten. Dat heeft de hoogste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei woensdag gezegd.

Volgens Khamenei verkeren de VS in een complete crisis omdat 'de corrupte fundamenten zijn blootgelegd aan de Amerikaanse bevolking'. Khamenei deed zijn uitspraken op een bijeenkomst in de West-Iraanse stad Kermanshah waar tienduizenden mensen aanwezig waren. Zijn toespraak werd ook uitgezonden op de Iraanse staatstelevisie.

De betogingen, die bekend staan onder de naam Occupy Wall Street, begonnen vorige maand in New York en spreiden zich snel uit naar andere steden in de VS zoals Boston, Los Angeles, Atlanta en Philadelphia. Honderden betogers trokken dinsdag in New York langs de huizen van steenrijke zakenmannen zoals mediamagnaat Rupert Murdoch, bankdirecteur Jamie Dimon en zakenman en politiek activist David Koch.

De demonstranten hekelden het feit dat de zogenoemde miljonairsbelasting in New York in december afloopt. "Ik heb niks tegen deze mensen, ik vind alleen dat zij een eerlijk deel van de belastingen moeten betalen", aldus een van de betogers.


'Protesten Wall Street einde van kapitalisme' (Foto: Novum)