Partijen België bereiken principeakkoord

De acht politieke partijen die al maanden proberen de politieke impasse in België te doorbreken hebben een principeakkoord bereikt. Dat maakte formateur Elio di Rupo dinsdag bekend. Hiermee is een einde aan de patstelling in België, dat al 485 dagen zonder regering zit, in zicht.

De overeenkomst voorziet in een overdracht van macht van de federale regering in België naar gewestelijke bestuurslagen. "Het zwaartepunt verplaatst naar de gewesten en gemeenschappen. De federale overheid wordt compacter en efficiënter", aldus Di Rupo.

De nieuwe bevoegdheden voor de gewesten en gemeenschappen gaan gepaard met extra geld, zeventien miljard euro in totaal. "Deze staatshervorming staat voor politieke vernieuwing. Politieke vernieuwing die vertrouwen moet geven aan de burger", zei de leider van de Franstalige socialisten.

Met het akkoord is echter nog geen nieuwe regering gevormd. Di Rupo gaat nu proberen een coalitie te vormen die de hervormingen moet doorvoeren. "Morgen en wellicht nog overmorgen zal ik het contact met de partijvoorzitters voortzetten, in de hoop op de vorming van een regeringscoalitie", zei Di Rupo.

Di Rupo benadrukte het belang en de omvangrijke aard van de overeengekomen hervormingen. "Het België van morgen zal radicaal anders zijn dan het België van vandaag."


Partijen België bereiken principeakkoord (Foto: Novum)