AMC: CZ begaat groteske blunder

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam is enorm verbaasd dat het ziekenhuis op de zwarte lijst voor borstkankerzorg van zorgverzekeraar CZ is beland. Volgens het AMC heeft CZ een 'groteske blunder' begaan.

Het ziekenhuis werkt samen met het Flevoziekenhuis in Almere, onder meer op het gebied van borstkankerzorg, vertelt een woordvoerder. Vanwege die samenwerking zou het AMC op de zwarte lijst zijn gekomen, terwijl als beter naar de cijfers wordt gekeken, het AMC wel zou voldoen aan de criteria.

Patiënten uit het AMC worden vanwege de samenwerking veelal geopereerd in het Flevoziekenhuis. De diagnose en nazorg krijgen ze wel in Amsterdam. Alleen de meest complexe gevallen worden in Amsterdam uitgevoerd, zegt de woordvoerder. Chirurgen van het AMC opereren echter ook in het Flevoziekenhuis.

Het AMC gaat ervan uit dat CZ de 'fout' herstelt. "Ik kan mij niet voorstellen dat dit niet gebeurt."

CZ maakte dinsdag bekend dat voor komend jaar met drie nieuwe ziekenhuizen geen contract wordt gesloten voor borstkankerzorg. De ziekenhuizen scoren volgens de zorgverzekeraar onder de maat op het gebied van borstkankerbehandelingen.

Behalve Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum, dat vorig jaar ook op de lijst stond, krijgen het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en de locaties Emmeloord en Lelystad van het Zuiderzeeziekenhuis een onvoldoende.

Het IJsselland Ziekenhuis stelt dinsdag in een reactie wel degelijk goede borstkankerzorg te leveren. Een deel van de criteria die CZ hanteert, leidt niet noodzakelijkerwijs tot een goede kwaliteit, aldus het ziekenhuis.

Daarnaast wordt aan bepaalde criteria te veel zwaarte toegekend, vindt het hospitaal. "Op basis hiervan neemt de verzekeraar echter zeer belangrijke besluiten. Wij zijn hierover zeer ontstemd. Patiënten worden op deze manier op zijn minst onnodig onzeker gemaakt."