Protesten tegen Wall Street breiden zich uit

De protesten tegen onder meer de sociale onrechtvaardigheid en de inhaligheid van het bedrijfsleven in de Verenigde Staten zijn dinsdag de achttiende dag ingegaan. Inmiddels geven in de hele VS demonstranten uiting aan hun woede. Ze kamperen in parken van Los Angeles tot Portland.

De verwachting is dat de protesten nog de hele week aanhouden. Steeds meer groepen houden vergaderingen en maken hun zorgen kenbaar via websites en internetvideo's. Op Facebook worden pagina's aangemaakt met titels als Occupy Boston en Occupy Philadelphia.

Zaterdag arresteerde de politie van New York meer dan zevenhonderd demonstranten die een protestmars hielden over de Brooklyn Bridge. De meeste arrestanten kregen een dagvaarding voor wangedrag en werden vervolgens vrijgelaten. Volgens sommige betogers lokte de politie hen de rijbanen van de brug op om hen te kunnen aangehouden, maar de politie heeft dat ontkend.

"Op dit moment verwachten we geen verdere onrust", aldus Tim Flannelly, woordvoerder van de FBI in New York. "Maar mocht het toch zo ver komen, dan zet de stad, waaronder de politie en de FBI, alle middelen in die nodig zijn om de ontwikkelingen onder controle te houden." Flannelly zei niet te verwachten dat de protesten leiden tot geweld, zoals dat in Groot-Brittannië afgelopen zomer het geval was.

In Manhattan gingen maandag honderden mensen verkleed als zombies met witgeverfde gezichten de straat op. Ze liepen langs het gebouw waar de beurs gehuisvest is en strooiden handenvol nepgeld in het rond.

In St. Louis waren enkele tientallen betogers op de been. Ze stonden op een straathoek en droegen borden met zich mee met daarop teksten als 'We willen de zakken goud die Goldman Sachs van ons heeft gestolen'. "We hebben het gevoel dat de macht in Washington gecorrumpeerd is door Wall Street", zei Jason Counts, een van de betogers. "We willen een stem, onze stem is in de loop der tijd langzaam verloren gegaan."

Demonstranten in Chicago sloegen op trommels in de buurt van de Federal Reserve Bank. In Los Angeles hoopten betogers aandacht te krijgen voor hun zaak door zich te verzamelen voor de rechtbank waar de zaak tegen de arts van Michael Jackson dient.

De protesten begonnen op 17 september in New York. De protestbeweging Bezet Wall Street ontstond uit een tiental betogers die tenten opzetten voor het beursgebouw in New York. Honderden mensen hebben zich inmiddels bij de actie aangesloten en hebben een tent neergezet in een nabijgelegen park. In rechtsbijstand voor arrestanten en een provisorisch ziekenhuis is voorzien. De actievoerders onderhouden onderling contact via hun website OccupyWallSt.org en geven zelfs een krant uit: Dagblad Bezet Wall Street.


Protesten tegen Wall Street breiden zich uit (Foto: Novum)