'Bankroet Griekenland in voorbereiding'

Berlijn zou zich voorbereiden op een faillissement van Griekenland. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel zondag. Vrijdag was er een soortgelijk bericht van het persagentschap Bloomberg. Intussen zinkt Griekenland steeds dieper weg in een recessie, met een krimp van 5 procent dit jaar.

Volgens het Duitse blad werken ambtenaren van het Duitse ministerie van Financiën twee scenario's uit om om te gaan met een bankroet van de Grieken: in het ene scenario zou Griekenland de euro behouden, in het tweede scenario zouden de Grieken de drachme weer invoeren.

Het Europese noodfonds EFSF zou in beide gevallen een grote gaan rol spelen. Zo zouden kredietlijnen worden voorzien voor landen als Spanje of Italië als investeerders na het Griekse falen die landen geen geld meer zouden lenen. Ook banken in verscheidene landen zouden afhankelijk worden van hulp van het fonds, indien ze miljarden aan Griekse obligaties in hun boeken moeten afschrijven.

Duitsland werkt alvast aan een noodplan voor zijn eigen banken, weet het persagentschap Bloomberg. De Oosterburen zouden hun eigen steunfonds uit 2008 nieuw leven inblazen. Als Griekenland in gebreke blijft, riskeren de Duitse banken tot de helft van hun inleg op hun Grieks staatspapier te verliezen.

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos ontkent de berichtgeving met klem. Hij noemt het een 'wansmakelijk spelletje'. De minister herhaalde dat Griekenland al zijn verplichtingen zal nakomen.

Update 23.28 uur - Duitse minister sluit wanbetaling niet langer uit
De Duitse minister van Economie Philipp Rösler sluit een begeleid faillissement van Griekenland om de euro te redden niet langer uit. Dat zegt hij in een interview met Die Welt dat maandag verschijnt.

"Om de euro te stabiliseren, mogen we niet langer bepaalde opties uitsluiten. Zo kan men in geval van nood denken aan een begeleide insolvabiliteit van Griekenland, indien men over de nodige instrumenten beschikt", aldus de minister.

De minister wil verder dat er automatische sancties worden ingesteld voor landen met grote schulden die hun verplichtingen niet nakomen. Hij noemt bijvoorbeeld het intrekken van EU-stemrechten als maatregel wanneer landen de regels breken.


'Bankroet Griekenland in voorbereiding' (Foto: Novum)