Papandreou: alles om in eurozone te blijven

De Griekse regering zal alles doen wat nodig is om faillissement te voorkomen en om in de eurozone te blijven. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou zaterdag gezegd tijdens een toespraak in de Noord-Griekse stad Thessaloniki.

"Ieder oponthoud, iedere twijfel, iedere andere optie dan ons strikt aan de afspraken houden is een gevaar voor het land en zijn inwoners", zei hij tijdens een politieke bijeenkomst in een congrescentrum in Thessaloniki. De politie, met 7000 man paraat, trad hard op tegen vele duizenden betogers in de stad die demonstreerden tegen de bezuinigingen. Meer dan 100 mensen zijn gearresteerd.

De internationale kritiek op Griekenland groeit. Vorige week braken inspecteurs van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB) een inspectie in Griekenland af. Ze waren ontevreden over de vorderingen van Griekenland om de begroting op orde te brengen.

Papandreou kondigde extra inzet aan om massale belastingontduiking aan te pakken, een struikelblok bij het behalen van fiscale doelstellingen. Door de bezuinigingsmaatregelen krimpt de Griekse economie dit jaar naar verwachting meer dan 5 procent, zei de Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos zaterdag. Daarmee worden ook de prognoses van de EU overtroffen, aldus de minister. Dit komt niet alleen door de Griekse bezuinigingspolitiek, maar heeft ook psychische oorzaken, stelde hij op een bijeenkomst met ondernemers. Veel mensen halen volgens hem hun geld van de bank en investeren het niet, ondanks dat dat dringend nodig is.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een interview met de Duitse krant Tagesspiegel gesteld geduldig te zijn met de Grieken. "Wat in jaren is verzuimd kan niet in een nacht worden opgelost", zei ze in een voorpublicatie van de zondageditie. Ze zei de Duitse wederopbouw in gedachten te houden.

Berlijn zou werken aan een plan om Duitse banken te steunen als Griekenland niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Merkel maande Athene nogmaals zich aan de afspraken te houden.

Papandreou: alles om in eurozone te blijven
Papandreou: alles om in eurozone te blijven (Foto: ANP)