Rutte belt niet met Merkel om SS'er Faber

Premier Mark Rutte (VVD) is niet van plan om contact op te nemen met zijn Duitse collega Angela Merkel om er bij haar op aan te dringen dat de oud-SS'er Klaas Faber achter tralies verdwijnt. Dat werkt contraproductief, zei Rutte dinsdag tijdens het eerste vragenuurtje na het zomerreces.

SP-fractievoorzitter Emile Roemer wil dat de politieke druk op Duitsland wordt opgevoerd om Faber in de gevangenis te krijgen. Nederland wil dat Faber zijn straf in Duitsland uitzit; momenteel buigt een rechter zich over die vraag. De oorlogsmisdadiger kan niet worden uitgeleverd aan Nederland omdat hij de Duitse nationaliteit bezit.

Roemer denkt dat het de zaak kan bespoedigen als ook Merkel in het openbaar zegt dat Faber achter tralies moet verdwijnen. Gezien de hoge leeftijd van Faber (89) is spoedige afhandeling van de kwestie gewenst.

Rutte ziet hier niets in, omdat het zou betekenen dat Merkel zich zou moeten bemoeien met een zaak die onder de rechter is. Dat is in strijd met de scheiding der machten. Door politieke beïnvloeding vanuit de regering zou de zaak te veel worden beladen. Dat zou eerder een goede afwikkeling van de zaak remmen, zei de premier.

Niettemin zei hij dat de zaak ook zijn persoonlijke aandacht heeft. "Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze zaak tot een goed einde komt."

Faber - geboren in Haarlem - werd na de oorlog tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op tientallen joden en het bieden van hulp aan de vijand tijdens de oorlog. Die straf werd later omgezet in levenslang. Faber wist in 1952 uit de gevangenis van Breda te ontsnappen en naar Duitsland te vluchten. Sindsdien is hij op vrije voeten, tegenwoordig woont hij in het Beierse Ingolstadt.