Ministerie doet onderzoek naar Mariko Peters

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken start een feitenonderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling van Tweede Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) in de periode dat zij als diplomaat werkzaam was op de Nederlandse ambassade in Kabul. Dat laat het departement donderdag weten.

Aanleiding is berichtgeving in HP/De Tijd. Volgens het weekblad heeft Peters zich schuldig gemaakt aan vriendjespolitiek. Toen ze als diplomate in de Afghaanse hoofdstad werkte, kreeg ze een relatie met haar huidige partner, die toen nog getrouwd was.

Peters partner werkte voor een organisatie die in 2005 subsidie aanvroeg bij het Prins Claus Fonds. Het fonds zou de ambassade in Kabul vervolgens om advies hebben gevraagd. Peters nam die taak volgens het blad 'graag' op zich, waarop de subsidieaanvraag zou zijn ingewilligd.

In een reactie laat Buitenlandse Zaken weten dat eind 2006 al naar buiten is gebracht dat voor een contractverlenging door de ambassade in dat jaar schriftelijke afspraken zijn gemaakt om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen. "Het ministerie heeft destijds niet geconstateerd dat deze afspraken zijn geschonden."

Om vast te stellen of zich ook 'andere zaken hebben voorgedaan', zoals HP/De Tijd beweert en of ook in die gevallen maatregelen zijn getroffen om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen, zal het ministerie een aanvullend feitenonderzoek verrichten, 'op basis waarvan conclusies kunnen worden getrokken'.

Peters ontkent alle aantijgingen. Het artikel staat volgens haar vol met feitelijke en juridische onjuistheden. Peters zegt zich te bezinnen op juridische stappen tegen HP/De Tijd.


Ministerie doet onderzoek naar Mariko Peters (Foto: Novum)