'Meer huizenbezichtigingen door lagere verhuistaks'

Het aantal huizenbezichtigingen ligt deze week een kwart hoger dan vorige week. Sinds het kabinet vrijdag aankondigde dat de overdrachtsbelasting een jaar lang wordt verlaagd van 6 naar 2 procent, is de interesse flink gestegen, zegt brancheorganisatie VBO Makelaar woensdagochtend op BNR Nieuwsradio.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars stelt in het AD ook al effect te zien. Het aantal verkopen in de eerste dagen van deze maand zou een paar procent hoger liggen dan vorig jaar.

Door de maatregel zien kopers volgens directeur van VBO Makelaar Hans van der Ploeg 'het licht aan het eind van de tunnel' en durven ze de stap te wagen. Hij vindt het echter nog te vroeg om een definitieve conclusie te trekken.

De verlaging van de overdrachtsbelasting is vooral bedoeld om starters op weg te helpen. Maar ook bij de zogenoemde 'doorstarters' zou de interesse stijgen. Het gaat bij hen om woningnen tussen de 250.000 en 400.000 euro.

Maandag bleek uit een peiling van EenVandaag al dat het vertrouwen in de huizenmarkt in de lift zit. Vorige week, voordat bekend was dat de overdrachtsbelasting werd verlaagd, dacht vijftien procent dat de woningmarkt binnen een halfjaar weer op gang komt. Deze week is dat 33 procent. Van de mensen die vorige week nog zeiden te wachten met het kopen van een woning, zei een op de zeven door de maatregel over de streep te worden getrokken.