Compensatie voor Stop Awacs om Schinveld

De vereniging Stop Awacs krijgt tweehonderdduizend euro van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het geld is bedoeld als compensatie voor de gemaakte kosten voor de strijd van de vereniging tegen de kap van bomen in de bossen bij Schinveld voor een NAVO-vliegbasis net over de grens. Dat heeft voorzitter van de vereniging Jacques Fijnaut donderdagavond laten weten

In 2005 besloot toenmalig minister van VROM Sybilla Dekker (VVD) de kap van bomen in de Schinveldse bossen toe te staan. Ze wilde daarmee een 'obstakelvrije vliegroute' mogelijk maken ten westen van de start- en landingsbaan van de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen. Van de basis maken vooral Awacs-toestellen gebruik.

De Raad van State verwees dit besluit vorig jaar april naar de prullenbak. In april werd al bekend dat de Limburgse gemeente Onderbanken een schadevergoeding van vierhonderdduizend euro van het rijk krijgt voor de gemaakte kosten in haar uiteindelijk succesvolle strijd.

De vereniging had bij het ministerie een claim ingediend voor een tegemoetkoming voor de gemaakte kosten voor acties van de vereniging in de strijd tegen de kap. Volgens Fijnaut lag er al eerder een overeenkomst van het rijk met de vereniging. Daarin stonden echter artikelen waardoor de mogelijkheden om verder te procederen werden ingeperkt, aldus de voorzitter. "Dat kon natuurlijk niet. Wij zijn er om de belangen van burgers te behartigen. Dus die artikelen wilden we eruit hebben en dat is gelukt."

Van het twintig hectare grote gebied is begin 2006 uiteindelijk zes hectare gekapt.