Opnieuw code rood op Veluwe

Op de Veluwe in Gelderland geldt sinds dinsdagmiddag weer code rood wegens zeer groot gevaar voor natuurbranden. Ook in andere delen van Gelderland en Noord-Brabant is de hoogste alarmfase van kracht, staat op de site Natuurbrandgevaar.nl.

Door de aanhoudende droogte hebben de veiligheidsregio's de code weer bijgesteld. Vorige week was code rood al in veel delen van het land van kracht, maar deze werd teruggebracht tot code oranje na enkele regenbuien in de nacht van woensdag op donderdag.

Brandweerkorpsen zijn bij code rood 'zeer waakzaam'. Als een natuurbrand uitbreekt, wordt al bij de eerste melding met extra materieel en mankracht uitgerukt. Ook wordt vanuit de lucht gesurveilleerd.

De afgelopen weken brak meerdere keren brand uit in verschillende natuurgebieden. Zo ging bij Bergen en Schoorl in Noord-Holland een duingebied van circa 200 hectare in vlammen op. In Drenthe stond vorige week een stuk natuurgebied van ongeveer 1 vierkante kilometer in brand en ook in Limburg zijn in verschillende natuurgebieden bos en heide in de as gelegd.


Opnieuw code rood op Veluwe (Foto: Novum)