Dieren hebben last van droogte

Veel dieren hebben last van de uitzonderlijke droogte van de afgelopen weken. Hagedissen en salamanders kunnen zich niet voortplanten, zwaluwen zoeken vergeefs naar modder voor hun nest en teken dreigen uit te drogen. Dat meldt de website natuurbericht.nl.

Amfibieën en reptielen leven in het voorjaar vooral bij plassen op de hei. Door de extreme droogte zijn veel plassen uitgedroogd, waardoor de hagedissen en salamanders zich niet voort kunnen planten.

Veel teken dreigen een dorstige dood te sterven. Het blijft nog wel oppassen voor tekenbeten, want teken die vers uit het eitje komen houden het wel een tijdje uit.

Voor vogels is er goed nieuws: er zijn veel insecten die ze kunnen eten. Sommige vogels hebben ook last van de droogte. Boerenzwaluwen hebben modder nodig voor hun nest, maar die is er nu nauwelijks.

Veel vlindersoorten doet de droogte ook goed, maar als het droge voorjaar gevolgd wordt door een warme en droge zomer ontstaat er wel een probleem. In gebieden als heide en duinen is dan erg weinig voedsel te vinden.

De oorzaak van het aanhoudend warme, zonnige en droge weer zijn constante hogedrukgebieden boven Scandinavië en in het gebied van de Noordzee. Ondanks de recente lokale buitjes is volgens het KNMI de droogte voorlopig nog niet voorbij.