Franse televisiepresentator voor presidentschap

De Franse milieudeskundige en televisiepresentator Nicolas Hulot heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 2012. Dat hebben Franse media woensdag gemeld. Het is nog onduidelijk of de 55-jarige Hulot met Europe Ecologie-Les Verts, de partij die 'het dichtst bij hem staat', voor het presidentschap gaat.

Hulot stelt dat de Franse kiezers in 2012 twee keuzes hebben. "Of ze verlengen de status quo van een verouderd systeem waarin gepoogd wordt het hoofd te bieden aan een ontwikkelingsmodel dat niet meer een oplossing is maar eerder het probleem, of ze verbinden zich aan de dynamiek van de verandering richting een nieuwe maatschappij, nieuw uit zowel milieukundig als sociaal oogpunt."

Door de inspanningen van Hulot tekenden kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2007 een 'ecologisch pact'.

De conservatieve president Nicolas Sarkozy heeft nog niet bekendgemaakt of hij voor een tweede termijn zal gaan, hoewel over het algemeen wordt aangenomen van wel. Zijn populariteit is echter zeer laag. De voormalige socialistische partijleider François Hollande maakte vorige week bekend dat hij zich kandidaat stelt. Ook de extreemrechtse Marine Le Pen stelt zich vermoedelijk kandidaat.


Franse televisiepresentator voor presidentschap (Foto: Novum)