'Onrust in de Arabische wereld biedt kansen voor Al Qaida'

Extremistische organisaties kunnen veel voordeel hebben van de onrust in de Arabische wereld, ook al leidt de onrust tot seculiere regeringen in Egypte, Tunesië, Libië en andere landen. Dat heeft de Amerikaanse extremistische geestelijke Anwar al-Awlaki donderdag geschreven op een website van Al Qaida.

Volgens Al-Awlaki zullen de nieuwe regeringen zwakker zijn dan de regimes die voorheen aan de macht waren. Dat biedt Al Qaida en bondgenoten van de terreurorganisatie mogelijkheden om in grotere vrijheid te opereren. "Zelfs als de nieuwe regeringen door willen gaan met hun beleid van verzoening met het Westen en Israël, dan hebben ze nog steeds niet de macht die eerdere regeringen de afgelopen dertig jaar hebben verkregen", meent de geestelijke.

Westerse deskundigen hebben de omverwerping van de regimes in Tunesië en Egypte door vreedzame en ideologisch gematigde opstandelingen betiteld als een klap voor de gewelddadige denkbeelden van Al Qaida en andere extremistische organisaties. Al-Awlaki noemde dergelijke verklaringen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates 'het bewijs dat de inlichtingenrapporten die zij lezen misleidend zijn'.

De geestelijke meent dat ze met deze verklaringen 'de houding ten aanzien van de Arabische massa, die ze nu gedwongen zijn te steunen, proberen te rechtvaardigen'. Volgens Al-Awlaki zijn de opstanden in de Arabische wereld geen klap voor Al Qaida, maar juist het tegenovergestelde. Wat de uitkomst van de opstanden ook is 'onze moedjahedien broeders in Tunesië, Egypte, Libië (...) krijgen weer de kans om adem te halen na drie decennia van verstikking', concludeert Al-Awlaki.

Submitter:  Bron: Novum/AP