Tachtig man hertellen stemmen Flevoland

In het topsportcentrum in Almere worden dinsdag de stemmen die in veertig stembureaus bij de Provinciale Statenverkiezingen waren uitgebracht herteld. Zo'n honderd mensen zijn hiermee een groot deel van de dag in de weer.

Tachtig mensen zitten aan zestien tafels 'consciëntieus' te tellen, zegt een woordvoerder van de provincie. "En dan zijn er nog waarnemers en controleurs en het is gezellig druk op de publieke tribune."

Commissaris van de koningin Leen Verbeek gaf om 09.30 uur het startschot voor de hertelling. Provinciale Staten besloten donderdag om de stemmen van de 199 stembureaus in de provincie opnieuw te laten tellen, omdat er onverklaarbare verschillen waren tussen de aantallen stempassen, stembiljetten en uitgebrachte stemmen.

De VVD-fractie had om de hertelling gevraagd. Het gaat om een verschil van ongeveer tachtig stemmen, waarmee de partij hoopt er een zetel bij te krijgen.

Het betreft de stemmen van 37 stembureaus in Almere, 1 in Lelystad, 1 in Urk en 1 in de Noordoostpolder. De kiesraad houdt toezicht. Provinciale Staten bespreken de resultaten donderdag vanaf 19.30 uur in hun vergadering. Mogelijk worden de resultaten al eerder naar buiten gebracht.