Kabinet zwijgt over gegijzelde militairen

Het kabinet wil niets zeggen over het lot van de gegijzelde militairen en de onderhandelingen met het Libische regime over hun vrijlating. Na afloop van de ministerraad hulden de ministers van Defensie Hans Hillen (CDA) en van Buitenlandse Zaken Uri Rostenthal (VVD) zich in stilzwijgen.

In het belang van de militairen is 'volstrekte vertrouwelijkheid' op zijn plaats, zei Rosenthal. "Ik doe geen enkele mededeling", zei Hillen. De bewindsman zei wel dat hij zich zorgen maakt over het lot van de gegijzelden. "Ik heb één doel, één ambitie, één streven, en dat is de vrijlating van de drie militairen", zei Rostenthal. Alle energie is daarop gericht.

Aan het eind van de ministerraad vervoegde de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm zich ook in de Trêveszaal. Hij verliet daarna samen met Hillen het Ministerie van Algemene Zaken. Volgens Rosenthal had de komst van de hoogste militair echter niets te maken met de gijzeling van de militairen. Van Uhm was aanwezig voor 'andere zaken', aldus Rosenthal.

De drie militairen werden zondag in Libië gevangengenomen bij een poging om een Nederlander te evacueren. De mislukte operatie werd tot donderdag stilgehouden.