Staats-tv Libië toont Nederlandse militairen

De Libische staatstelevisie heeft donderdag beelden vertoond van de drie Nederlandse militairen die in Libië zijn opgepakt. Ook de helikopter waarmee zij kwamen werd getoond. De beelden waren donderdagavond te zien op het NOS-Journaal. De drie militairen zijn door de NOS onzichtbaar gemaakt om hun identiteit te beschermen.

Ook het geluid van de Libische staatstelevisie is te horen. Een vrouw zegt onder meer dat de helikopter en de militairen naar Libië zouden zijn gekomen om Nederlanders te evacueren.

Op dat moment komt een vuurwapen dat in de helikopter zou zijn aangetroffen in beeld. "Maar hier zien we toch wat anders", zegt de vrouw vervolgens. Ook wordt gezegd dat de Nederlanders zonder toestemming het luchtruim van Libië binnen zijn gevlogen, wat in strijd zou zijn met elk internationaal recht.

Het Ministerie van Defensie maakte donderdag bekend dat de Nederlandse militairen zondag gevangen zijn genomen in Libië tijdens de evacuatie van een Nederlander in de stad Sirte. De drie marineleden waren vanaf het voor de Libische kust varende marinefregat Hr. Ms. Tromp met een helikopter naar Sirte gevlogen om twee evacués op te halen, de Nederlander en een andere Europeaan.

Na de landing werd de helikopter aan de grond gehouden door een gewapende Libische eenheid. De troepen zouden regeringsgezind zijn. Ze houden de Nederlanders vast omdat er voor de operatie geen diplomatieke toestemming was gevraagd. De evacués zijn naar de Nederlandse ambassade vervoerd en vanuit daar zijn ze alsnog geëvacueerd.

Premier Mark Rutte heeft aangegeven het incident verschrikkelijk te vinden en zegt dat intenstieve diplomatieke onderhandelingen plaatsvinden om het marinepersoneel zo snel mogelijk terug naar Nederland te krijgen.