Griekse agenten slaags met demonstranten

Jonge demonstranten hebben woensdag in het centrum van de Griekse hoofdstad Athene stenen en molotovcocktails naar agenten van de oproerpolitie gegooid. Die beantwoordde de aanvallen met traangas en schokgranaten. De vechtpartijen vonden plaats tijdens een massale demonstratie tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Delen van het stadscentrum waren gehuld in verstikkende wolken traangas. Duizenden demonstranten zochten dekking. Een agent werd aangevallen; zijn uniform vloog in brand en zijn motor brandde volledig uit. Ten minste vijf mensen raakten gewond en twintig personen werden gearresteerd.

De protestmars in Athene bracht meer dan dertigduizend mensen op de been. De betoging verliep in eerste instantie rustig. Demonstranten scandeerden 'Gehoorzaam de rijken niet, vecht terug' en liepen naar het parlementsgebouw, vergezeld door een blaaskapel, tractoren en fietsers. In het stadscentrum waren veel agenten ingezet.

Ook in de tweede stad van Griekenland, Thessaloniki, gingen duizenden Grieken de straat op. Elders in het land vonden eveneens tientallen demonstraties plaats.

De demonstraties waren onderdeel van de eerste grote stakingsactie van 2011 tegen het bezuinigingsbeleid van de Griekse regering. De regering van George Papandreou staat onder grote druk van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om bezuinigingen door te voeren. De bezuinigingen zijn een voorwaarde voor een noodlening van de EU en het IMF.

Door de staking - die 24 uur duurt - lag het openbaar vervoer in het land stil. Veerboten bleven in de haven en treinen reden niet. Ook vielen rond de honderd vluchten uit. Belangrijke toeristische attracties als de Akropolis bleven gesloten en winkeliers sloten hun zaak.


Griekse agenten slaags met demonstranten (Foto: Novum)