Charlois moet stoppen met etnische registratie

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) legt de Rotterdamse deelgemeente Charlois een dwangsom op als ze niet stopt met het registreren van gegevens over ras en etniciteit. Dat maakte het CBP vrijdag bekend.

Charlois slaat structureel gegevens op over de etniciteit van risicojongeren uit minderheidsgroepen. De deelgemeente wil de gegevens gebruiken om de jongeren uit de problemen te helpen.

Het registreren van gegevens over ras en etniciteit is volgens de Wet bescherming persoonsgegevens verboden. Charlois kan volgens het CBP geen beroep doen op de uitzonderingen op die wet. De deelgemeente kan volgens de toezichthouder niet aantonen dat de aanpak leidt tot een vermindering van de achterstand van de jongeren.

Charlois moet binnen drie dagen stoppen met de registratie van de gegevens. Doet de deelgemeente dat niet, moet ze een dwangsom van tweeduizend euro per dag betalen. Alle reeds geregistreerde gegevens moeten binnen drie maanden zijn verwijderd, eveneens op straffe van een dwangsom van tweeduizend euro per dag.

De deelgemeente laat vrijdag weten per direct te zijn gestopt met de registratie. "We deden het met de beste bedoelingen om jongeren met een achterstand te helpen, maar we willen niet iets doen wat tegen de wet is", zegt een woordvoerder.