Drukte bij Kieskompas voor provinciale verkiezingen

Al 35.000 mensen hebben woensdag Kieskompas geraadpleegd. De kieshulp voor de Provinciale Statenverkiezingen op internet werd woensdag gelanceerd. Volgens een woordvoerder van de website loopt het aantal mensen dat om een stemadvies vraagt snel op.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar raadpleegden ongeveer anderhalf miljoen mensen Kieskompas. Volgens de woordvoerder was het woensdag op bepaalde momenten net zo druk als op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen.

Kieskompas vergelijkt de mening van de kiezer met de standpunten van alle politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen per provincie. Het Kieskompas is voor tien provincies beschikbaar: Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Concurrent Stemwijzer verstrekte vorig jaar 4,2 miljoen stemadviezen voor de verkiezingen op 9 juni. Voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart is Stemwijzer voor vijf provincies te raadplegen. Die voor Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland, Flevoland zijn al online, die voor Noord-Brabant is vanaf donderdag te bezoeken.


Drukte bij Kieskompas voor provinciale verkiezingen (Foto: Novum)