COC: homo gediscrimineerd bij gezinshereniging

Een maatregel die het voor homo's onmogelijk maakt om hun buitenlandse partner naar Nederland te halen moet worden geschrapt. Dat eist homobelangenorganisatie COC Nederland maandag in een gesprek met minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA).

In het regeer- en gedoogakkoord is afgesproken dat gezinshereniging alleen nog mogelijk is als het om een getrouwd stel gaat. De PvdA wees er eerder al op dat het voor homo's in veel landen niet mogelijk is om te trouwen. Daarom zou de maatregel discriminerend uitpakken voor homo's.

Leers stelde dat homo's ook op een Nederlandse ambassade kunnen trouwen of een visum kunnen aanvragen om in Nederland te trouwen. Die omwegen zijn volgens COC onuitvoerbaar. "De ambassade mag de regels van het land waar het staat niet overtreden", zegt een woordvoerder.

"En een visumaanvraag met als doel met iemand te trouwen wordt afgewezen. Daarom zou iemand dus over zijn aanvraag moeten liegen." Zelfs als iemand dat doet, is hij volgens de woordvoerder nog niet klaar. "Met een toeristenvisum mag je drie maanden in Nederland blijven. Maar als je een huwelijk op die manier regelt, ben je vaak langer bezig."

Daarbij heeft de organisatie een bezwaar dat niet alleen voor de eigen leden geldt. "Stelletjes die alleen maar willen samenwonen, worden nu gedwongen te trouwen. Dat past niet bij een partij die hecht aan individuele vrijheid."

In het regeerakkoord beloofde de regering zich in te zetten voor homo-emancipatie, maar dat blijkt hier volgens COC-voorzitter Vera Bergkamp niet uit. Bij het overleg maandag gaat de organisatie Leers ook voorstellen homo's in Uganda asiel te verlenen. Deze week werd homorechtenactivist David Kato daar vermoord.