'Bouterse ook na veroordeling in drugscircuit'

Desi Bouterse is ook na zijn veroordeling in Nederland in 1999 betrokken gebleven in het internationale drugscircuit. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van uitgelekte Amerikaanse diplomatieke stukken.

De huidige president van Suriname zou onder meer banden hebben gehad met drugsbaron Shaheed 'Roger' Kahn uit buurland Guyana. Volgens diverse inlichtingenbronnen uit 2006 kreeg Bouterse via Kahn de middelen om zijn inkomen aan te vullen met drugshandel. De twee zouden elkaar meerdere keren hebben ontmoet in Suriname en Guyana, ondanks een internationaal opsporingsbevel.

Kahn en Bouterse smokkelden volgens de stukken onder meer wapens voor de Colombiaanse rebellenbeweging FARC in ruil voor drugs. Ook zouden ze betrokken zijn bij verschillende moorden en geplande moorden in eigen land, waarbij huurmoordenaars werden gebruikt.

Kahn werd in 2006 gearresteerd. Hij zit inmiddels een celstraf van dertig jaar uit in de Verenigde Staten. Bouterse, die vorig jaar tot president werd gekozen, werd in 1999 veroordeeld tot elf jaar cel voor cocaïnesmokkel.


'Bouterse ook na veroordeling in drugscircuit' (Foto: Novum)