Chinezen: Relatie met VS verslechterd

De meeste Chinezen vinden dat de betrekkingen met de Verenigde Staten het afgelopen jaar zijn verslechterd en de overgrote meerderheid geeft de VS hiervan de schuld. Dat blijkt uit een opiniepeiling die is uitgevoerd naar aanleiding van het bezoek dat de Chinese president Hu Jintao deze week aan de VS brengt.

Van de ondervraagden zegt 53 procent dat de relatie met de VS is verslechterd en volgens iets meer dan tachtig procent van hen ligt dat aan de Amerikanen. Het bezoek van Hu aan de VS is mede bedoeld om de banden met dat land weer aan te halen. De onderlinge betrekkingen raakten het afgelopen jaar verstoord door onder andere mensenrechtenkwesties, onenigheid over de Dalai Lama en Amerikaanse wapenverkopen aan Taiwan. De peiling werd uitgevoerd door de krant China Daily en de Horizon Research Consultancy Group.

Hu komt dinsdag voor een bezoek van vier dagen in de VS aan. In een schriftelijk afgenomen interview met The Washington Post en The Wall Street Journal sloeg de Chinese president een verzoenende toon aan. "We zijn beide gebaat bij een hechte relatie en hebben geen belang bij confrontatie", aldus Hu in het interview, dat het afgelopen weekeinde werd gepubliceerd. De twee landen moeten de 'Koude-Oorlogmentaliteit' ten opzichte van elkaar opgeven, zegt hij. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton liet zich vrijdag in soortgelijke bewoordingen uit.

Hu zei ook dat de twee landen 'het door elk gekozen traject van ontwikkeling' moeten respecteren. Dit kan worden opgevat als een afwijzing van de Amerikaanse kritiek op het Chinese mensenrechtenbeleid.


Chinezen: Relatie met VS verslechterd (Foto: Novum)