Iran rolt 'netwerk van Mossad' op

De Iraanse inlichtingendienst heeft een aantal personen gearresteerd die worden verdacht van de moord op een Iraanse atoomwetenschapper vorig jaar januari. Dat maakte de dienst maandag bekend. De arrestaties volgden op een maanden durende operatie waarbij zelfs de Israëlische geheime dienst Mossad zou zijn geïnfiltreerd.

Iran houdt de Mossad verantwoordelijk voor de moord op de atoomwetenschapper Masoud Ali Mohammadi. De hoogleraar aan de Universiteit van Teheran kwam om het leven toen een met explosieven beladen motorfiets voor zijn huis explodeerde. Waarom Mohammadi doelwit van een aanslag was is nooit duidelijk geworden. Zijn werk stond niet in verband met het Iraanse atoomprogramma, maar Iraanse staatsmedia hebben de moord gepresenteerd als een poging het atoomprogramma van het land te vertragen.

In een verklaring zei de geheime dienst dat agenten een netwerk van spionnen hebben opgerold. Bovendien deed de dienst een aantal onthullingen over andere Israëlische complotten tegen atoomwetenschappers uit de Islamitische Republiek.

"Maanden van stille worsteling, onaangename, meerlagige en gecompliceerde operaties en infiltraties in de dieptes van de inlichtingendienst van het zionistische regime hebben geleid tot het blootleggen van zeer belangrijke en gevoelige informatie over spionnen van de Mossad en hun operaties", zo maakte het Iraanse ministerie van Inlichtingen in een verklaring voor de staatstelevisie bekend. "De zionistische inlichtingen- en veiligheidsdienst is een zware klap toegebracht."

Israël wilde vooralsnog niet reageren op de bekendmaking van maandag. Vorige week donderdag voorspelde Meir Dagan vlak voor zijn pensionering als directeur van de Mossad dat een door Iran geproduceerde kernbom niet voor 2015 is te verwachten. Volgens Dagan is er namelijk vertraging opgetreden in het Iraanse nucleaire programma.

November vorig jaar kwam bij een bomaanslag nor een Iraanse atoomwetenschapper om het leven. Een andere raakte gewond. Deze wetenschappers waren op hoog niveau betrokken bij het Iraanse atoomprogramma. Een motief voor de moord op Mohammadi is echter niet duidelijk. De indertijd 50-jarige hoogleraar vervulde geen prominente politieke rol, had geen werk gepubliceerd dat militaire relevantie bezat en was volgens eigen zeggen niet betrokken bij het Iraanse atoomprogramma.

Toch wezen volgens Iran onderzoeken naar de dood van Mohammadi naar de Mossad. Er werd geconcludeerd dat Israëlische spionnen die opereerden vanuit Europa en buurlanden van Iran een actieplan hadden opgesteld om Iraanse atoomwetenschappers om te brengen. Verdere details werden niet bekendgemaakt.