Windmolenpark bij Urk komt er definitief

Het windmolenpark bij Urk komt er definitief. Voor de plaatsing van 38 molens op land en 48 in het IJsselmeer stelt het kabinet bijna 1 miljard euro subsidie ter beschikking.

De ministers van Economische Zaken en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) en van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) hebben het zogeheten definitieve inpassingsplan vastgesteld, zo werd donderdag bekendgemaakt. Dit plan gaat deel uitmaken van de bestemmingsplannen van de betreffende gemeenten.

Het windmolenpark Noordoostpolder wordt 'verreweg het grootste en meest productieve windpark van Nederland', stellen de bewindslieden. De molens hebben een gezamenlijk vermogen van maximaal 450 megawatt, waarmee meer dan vierhonderdduizend huishoudens van elektriciteit kunnen worden voorzien.

Tegen de plaatsing van de windmolens bij Urk wordt al jarenlang verzet gevoerd door het vissersdorp, omdat die het beschermde dorpsgezicht zouden aantasten. Op verzoek van de Tweede Kamer besloot het kabinet daarom vorig jaar om de plaatsing van zeven windmolens rond Urk te schrappen.


Windmolenpark bij Urk komt er definitief (Foto: Novum)