Onderzoek schunnige video's op vliegdekschip VS

De Amerikaanse marine stelt een onderzoek in naar 'duidelijk ongepaste video's' die in de jaren 2006 en 2007 aan boord van het vliegdekschip Enterprise zijn vertoond.

In de video's worden scheldwoorden voor homoseksuelen gebruikt, masturbatiegebaren gemaakt en scènes getoond van vrouwen die met elkaar onder de douche staan. De beelden worden aan elkaar gepraat door Owen Honors, de huidige commandant van het schip, die toentertijd de op een na hoogste officier was.

De krant Virginian-Pilot publiceerde zondag een geredigeerde versie van een van de video's op zijn website. De krant haalt anonieme bemanningsleden aan die zeggen dat ze hun bedenkingen over de video's hebben geuit toen ze via het gesloten televisiecircuit werden vertoond, maar dat ze geen gehoor vonden. Uit de video's wordt duidelijk dat Honors al eerder klachten had gekregen. "Over de jaren heb ik klachten over ongepast materiaal in deze video's ontvangen, nooit tegen mij persoonlijk, maar, heel laf, langs andere kanalen", zegt hij in de inleiding van de video die op de website van de krant is geplaatst.

In hetzelfde segment gebruikt Honors een scheldwoord voor homoseksuelen. Daarna volgt een serie bloopers, waarin Honors en anderen vloeken, gevolgd door scènes waarin hij en anderen rukgebaren maken. Honors maakt een bruggetje naar het volgende segment met wat hij zijn 'favoriete onderwerp' noemt: 'chicks onder de douche'. Te zien zijn stelletjes vrouwen en een stel mannen die douchen of doen alsof ze douchen. Er is geen bloot te zien, maar de blote schouders van de mannen en vrouwen impliceren dat ze naakt zijn.

Andere clips in de video tonen een man in vrouwenkleren en een zogenaamde rectale inspectie.

Marinecommandant Chris Sims laat in een reactie weten dat de video's 'toen niet aanvaardbaar waren en ook in de marine van vandaag niet aanvaardbaar zijn'. Officieren en andere leidinggevenden dienen het goede voorbeeld te geven en de juiste toon te zetten. Hij zegt dat er een onderzoek is geopend naar de omstandigheden rond de productie van deze video's.