Borstkankerzorg ziekenhuizen in orde

De zorg rond borstkankeroperaties in Nederlandse ziekenhuizen is verantwoord. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) uit onderzoek bij 47 ziekenhuizen. Volgens de inspectie is de zorg de laatste jaren verbeterd.

De inspectie keek bij de ziekenhuizen onder meer naar het proces dat aan de operatie voorafgaat. Alle onderzochte ziekenhuizen hebben middelen om de definitieve diagnose voor de operatie vast te stellen. Dat komt volgens de IGZ ten goede aan de kwaliteit van de zorgverlening omdat de patiënt snel weet waar hij aan toe is.

Ook werd door de inspecteurs gelet op de aanwezigheid van multidisciplinair overleg tijdens diagnose en behandeling. Dat gebeurt in alle onderzochte ziekenhuizen. Vrijwel alle hospitalen maken hier bovendien een verslag van.

Door het verbeteren van het zorgproces rond borstkankeroperaties is ook de uitkomst van de operatie zelf beter. Vorig jaar hoefde in vergelijking met 2007 ruim drie procent minder vrouwen een tweede heroperatie te ondergaan om achtergebleven tumorresten alsnog weg te halen.

De Nederlandse chirurgen kunnen zich vinden in de conclusies van de inspectie, zo liet de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde weten. Wel willen ze een landelijke kwaliteitsregistratie om de zorg nog verder te verbeteren. Het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland start daar in januari mee. Volgens de chirurgen wordt de borstkankerzorg daardoor nog beter omdat er meer kwaliteitsindicatoren zijn.

Zorgverzekeraar CZ publiceerde in oktober een 'zwarte' lijst met de scores van ziekenhuizen op het gebied van borstkankerbehandeling. CZ koopt bij vier ziekenhuizen geen borstkankerbehandelingen meer in. De zorg bij aantal andere ziekenhuizen werd ingedeeld in de categorie 'kan beter'. Over de lijst was veel te doen. Een aantal ziekenhuizen stapte naar de rechter om rectificatie te eisen.

De zorgverzekeraar besloot deze week de borstkankerlijst op zijn website aan te passen naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. Die oordeelde dinsdag dat de zorgverzekeraar onrechtmatig heeft gehandeld jegens het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.